Wol Productieproces

Het begint allemaal met kwalitatief mooie zuivere wol van lokale schapen en alpaca’s. Het Blauwe Storm Schaap werkt hoofdzakelijk met wol van Blauwe Texelaar schapen uit Oegstgeest, maar ook met (Zwart Bles) schapenwol en alpacawol uit de regio (Noordwijk). Ook wordt gewerkt met mooie witte vachten van Schoonerbeeker en Fries Melkschaap uit het Noorden van ons land. Met Schoonerbeeker vachten kan heel goed worden gevilt, met name stoere kragen. Van de prachtige lange wol van het Fries Melkschaap (een groep die graast vlak bij de Waddenzee, Harlingen) kan hele mooie wol worden gesponnen.

Het hele proces van ruwe wol zo van het schaap/alpaca verwerkt tot een mooi garen of viltwerk is een zeer arbeidsintensief proces wat vele uren/dagen in beslag neemt. Een mooi ambacht dat verdient om in stand te worden gehouden.


Wol sorteren

Voordat er gewerkt kan worden aan het spinnen van garens en  viltwerk wordt eerst de wol uitgezocht. Grote balen geschoren wol worden uitgesorteerd op kleur en kwaliteit. Dit wordt hoofdzakelijk door Kirsten gedaan met de hand.

De wol die ambachtelijk machinaal wordt gesponnen, wordt ook eerst door Kirsten met de hand uitgezocht op kleur en kwaliteit. Hierbij worden drie hoofdkleuren aangehouden. Donker, Medium en Licht grijs. Deze laatste is de meest exclusieve kleur omdat deze het minst voorkomt bij Blauwe Texelaar schapen.


Kaarden van wol

De uitgezochte goede kwaliteit wol wordt eerst met de hand gewassen (met ecologisch wasmiddel)en op droogrekken buiten uitgehangen. Na het wassen, wat slechts heel licht en eenmalig wordt gedaan voor het kaarden, zijn de wolplukken iets in elkaar gaan zitten, waardoor het lastiger met de hand te spinnen is. Door de wol met de hand door de kaardenmolen (Ashford) heen te draaien, komen de  wolvezels weer los te liggen en in één richting, hierdoor kan de wol makkelijker met de hand worden gesponnen.  Tijdens het kaarden kan je ook verschillende natuurlijk geverfde wolvezels mengen, waardoor je een gemêleerd geheel krijgt, hetgeen een levendige kleur geeft aan de natuurlijk gekleurde met hand gesponnen wollen garens.

Verven van wol

De met de hand gesponnen wol van het Blauwe Storm Schaap wordt allemaal met de hand geverfd met natuurlijke verfstoffen/pigmenten.  De natuurlijke verfstoffen die hiervoor worden gebruikt worden verkregen uit extracten van natuurlijke materialen, zoals boombast, bladeren, bloemen, plantenwortels etc. Voordat de wol kan worden gekookt in aftreksels hiervan wordt de wol eerst gebeitst met Aluin en Wijnsteenzuur zodat de kleuren  na het verfbad zijn gefixeerd. Hierdoor vervagen de natuurlijk verkregen kleuren niet, ook niet na jaren in de zon te hebben gedragen. Natuurlijke verfstoffen geven kleuren die “levendiger en warmer” van tint zijn. Het is wel een heel bewerkelijk proces. Om een verfextract uit natuurlijke materialen te winnen, bv. door te koken, ben je lang bezig. Je kan de wol in het begin van het productieproces kleuren met een verfextract, dus voor het kaarden en spinnen, maar je kan de wol ook verven in zijn geheel, wanneer de wol al in strengen is gesponnen wol. Bij dat laatste krijg je meer een egaler kleur dan wanneer je de wol daarna gaat kaarden en vaak mengt met andere tinten dan krijg je een mooi levendig gemêleerde kleur.

Het Blauwe Storm Schaap werkt ook met kant en klare ECO verfpigmenten van Ashford, soms ook in combinatie met natuurlijke verkregen verfextracten.


Spinnen van wol

De gekaarde (met de hand geverfde) wol wordt met de hand gesponnen op een Ashford “Joy” spinnenwiel. Deze is inklapbaar en makkelijk mee te nemen naar markten en fairs voor demonstratie wol spinnen.


Vilten van wol

Het vilten van de specifieke eigen design (Kirsten Bouman) kragen is een andere specialiteit van Het Blauwe Storm Schaap. Zij zoekt hiervoor de mooiste en meest exclusieve krullen uit van onder meer Gotland en Wensleydale schapen.  Vaak ook in combinatie met andere soorten wol, zijde en kasjmir.

Het vilten van kragen is een speciale techniek die Kirsten zich eigen heeft gemaakt. De kragen worden op bestelling gemaakt na een afspraak over de voorkeur van kleur, lengte en dikte.

Het Blauwe Storm SCHAAP

HomeHome1.html
ProductenProd._basis.html
AgendaAgenda.html
ContactContact.html
GeschiedenisHome1.1.html
Foto’s kuddeHome1._2.html
Modeshows/Fairs Home1._3.html
Productieproces
Ambacht/Viking/EventsHome1._6.html
MarktenHome1._5.html
Productieproces